Zoeken in deze blog

3.5.03

Velser spoortunnel, veilig of niet?

De Velser spoortunnel blijft in de aandacht. Naar aanleiding van enkele vragen van mij heeft de burgemeester de stand van zaken gegeven. Daaruit blijkt dat Prorail niet erg happig is maatregelen te nemen, in ieder geval niet die de burgemesters van Velsen en Beverwijk van belang vinden. Daaruit blijkt tevens dat de beleidsregel dat bij een ongeval met een ammoniaktrein de brandweer NIET de tunnel zal ingaan. Dat geeft al aan dat er toch iets aan de hand is.
De uitspraken van ProRail bevestigen dat beeld. We zullen in ieder geval de burgemeester van Beverwijk steunen in zijn pogingen om wel de vereiste voorzieningen in de tunnel te krijgen.

Ook hiervoor heb ik aan de voorzitter van de commissie Algemeen bestuur, Veiligheid & Middelen aandacht gevraagd voor het onderwerp em mogelijk een toelichting van de Beverwijkse burgemeester op het standpunt van ProRail.

Uit: IJmuider Courant, donderdag 01-05-2003
==========================
'Spoortunnel is niet onveilig'
VELSEN - De Velser spoortunnel is niet onveilig. Er zijn wel maatregelen nodig om de veiligheid te verbeteren en die zal beheerder Prorail ook nemen na overleg met brandweer en gemeente. De suggestie dat daarbij een vertraging van enkele maanden is ontstaan, is onjuist. Dat zegt woordvoerder Erik Schuurmans van Prorail in reactie op uitspraken van Velsens burgemeester Van Dam.
Van Dam meldde de raadscommissie bestuur vorige week dat nader overleg tussen Prorail en brandweer nodig is over te nemen aanvullende veiligheidsmaatregelen aan de Velser spoortunnel. De eerste maatregelen zouden daardoor pas na de zomer kunnen worden genomen. Volgens Schuurmans ligt de voorbereiding echter gewoon op schema. ,,Er lag een advies waar wij binnen drie maanden onze mening over zouden geven. Dat hebben we gedaan. Dat we over het advies en onze zienswijze daarop nu gaan overleggen met de brandweer is ook volgens planning.''

Hoewel de spoortunnel volgens de normen van Prorail niet onveilig is, spelen er wel 'gevoelens van onveiligheid', erkent Schuurmans. ,,Daar gaan we heel serieus en professioneel mee om, we laten niets op zijn beloop.'' De eerdere uitspraak van de Velser brandweer dat de tunnel onveilig is en dat zij in geval van brand of rampen de tunnel niet zal betreden, wordt door Schuurmans betreurd. ,,Er is volgens ons geen reden het spoorvervoer te staken omdat de tunnel onveilig zou zijn. Dat zou onze maatschappelijke plicht en onze wettelijke taak als beheerder zijn.''

De minister van verkeer en waterstaat kan sluiting van de Velser spoortunnel aan Prorail opleggen. Daarvoor moet een verzoek worden ingediend bij de minister. De gemeenten Velsen en Beverwijk hebben een dergelijk verzoek al ingediend voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de tunnel. Daarop is nog geen beslissing genomen. Schuurmans: ,,Wij kunnen de tunnel wel buiten dienst stellen als dat vereist is vanwege onderhoud, maar dan hebben we ook de plicht dat onderhoud zo snel mogelijk uit te voeren.''

Schuurmans wijst erop dat er een calamiteitenplan voor de spoortunnel is waarin de inzet van brandweer en andere hulpdiensten is opgenomen. ,,Als de brandweer de tunnel niet ingaat is dat natuurlijk van invloed op zo'n calamiteitenplan. Als er morgen brand ontstaat in die tunnel mag er geen onduidelijkheid zijn over de inzet van hulpdiensten'', aldus de woordvoerder van Prorail.

De veiligheid van de spoortunnel is al enkele jaren onderwerp van discussie. Railned presenteerde enige tijd geleden een plan voor de beveiliging van de spoortunnel. Volgens Schuurmans was dat echter geen plan maar een veiligheidsadvies. Dat advies is opgesteld door de afdeling Railned Spoorveiligheid, in opdracht van Rijkswaterstaat. Inmiddels is Railned opgegaan in Prorail, met uitzondering van die afdeling spoorveiligheid. Die is toegevoegd aan de onafhankelijke inspectie divisie rail van het ministerie van verkeer en waterstaat. ,,We gaan als Prorail de komende periode met de brandweer en andere instanties rond de tafel'', aldus Schuurmans. ,,We hebben verschillende verantwoordelijkheden. Het overleg zal geen veldslag worden, zoals de burgemeester heeft gezegd, maar een normale discussie. Als er punten zijn die de brandweer wil en wij niet zal er naar een oplossing worden gezocht.

Daarbij kijken wij niet naar economisch rendement van veiligheidsinvesteringen, maar wel naar het veiligheidseffect van een bepaalde investering. We werken als Prorail tenslotte met gemeenschapsgeld.''
Bart Boele

Geen opmerkingen: