De Westelijke Randweg is weer een stukje verder
Het provinciebestuur is samengesteld. Uit het programma blijkt dat het college gewoon wil vasthouden aan besluiten uit de vorige periode.
Dat is goed nieuws voor Beverwijk want daarmee is de finciering van de Westelijke Randweg gewoon rond.
Uit: NHD dinsdag 6 mei 2003
===================================
Provincie tornt niet meer aan Westelijke Randweg
Van onze verslaggever
IJMOND-De aanleg van de Westelijke Randweg tussen Heemskerk en Velsen gaat gewoon door. Dat blijkt uit het programma van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Over een verbinding tussen de rijkswegen A8 en A9 wordt geen uitspraak gedaan.
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten houdt vast aan de aanleg van de Westelijke Randweg. Dit gebeurt met de woorden dat het een project is waarover in de vorige regeerperiode (1999-2003) al een besluit is gevallen, bekrachtigd door Provinciale Staten. In de onderhandelingen is besloten daaraan niet te tornen. Coalitiepartners Groenlinks en D66 - tegenstanders van deze weg - hebben zich hierbij neergelegd.
De aanleg van de verbinding tussen A8 (Coentunnelweg) en A9 (Heemskerk) komt niet voor in het programma, wordt helemaal niet bij naam genoemd. Dat wil niet zeggen dat het van de baan is. Het programma spreekt immers wel van wegverbindingen die vooral een rijksaangelegenheid zijn. 'Wij zullen met Provinciale Staten een grondige discussie voeren over die plannen en over de te stellen prioriteiten', aldus het coalitieakkoord.
Werkgelegenheid
De tweede grote zeesluis bij IJmuiden gaat wat het college betreft ook door, vanwege de noodzaak van de bestaande werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten. De stelling is dat de zeesluis een eerste verantwoordelijkheid is voor de rijksoverheid. Als het moet, is het college bereid provinciaal geld bij te leggen. Voorwaarde is wel dat de gemeente Amsterdam en betrokkenen uit de sector meebetalen.
Zonder de NAM-kade in Velsen-Noord te noemen is duidelijk dat de kade voor de industrie is en niet voor woningbouw. In het programma staat althans dat de natte bedrijfsterreinen langs het Noordzeekanaal die economisch rendabel zijn (of kunnen zijn), behouden worden. Het college ondersteunt een haalbaarheidsonderzoek naar het 'pilotproject' voor de monorail tussen het NS-station in Beverwijk en de bazaar.
Het akkoord over de Westelijke Randweg was al eerder uitgelekt en daarna triomfantelijk becommentarieerd door wethouder B. Hollebrand van Heemskerk. Hij verwelkomde het grote politieke draagvlak in de provincie over deze 'voor de werkgelegenheid belangrijke investering'. Hollebrand kon het niet laten de lokale afdelingen van D66 en Groenlinks die zich steeds tegen de aanleg keerden, fijntjes te wijzen op het akkoord.
Dit kwam hem vorige week te staan op een geïrriteerde reactie van fractievoorzitter O. Wagner van Groenlinks in Heemskerk. De opzet van de wethouder was volgens hem puur om tweedracht te zaaien in de partijen. Hollebrand had er beter aan gedaan om te wachten op het echte onderhandelingsresultaat, zo klonk het. Inmiddels is deze reactie achterhaal door de publicatie van het collegeprogramma waarin de randweg onverkort voorkomt.
Opheldering
Wagner zegt het jammer te vinden dat het Groenlinks niet gelukt is de weg van de kaart te krijgen. Hij is vast van plan om zijn partijgenoten opheldering te vragen.
Wagner heeft er echter wel begrip voor dat de onderhandelaars niet hebben willen tornen aan het democratische besluit dat in de vorige periode is genomen over de randweg. Dat kan hij billijken. Dat neemt niet weg dat Groenlinks onverkort tegen blijft, zegt hij.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten