Zoeken in deze blog

3.5.03

Veiligheid op de Beverwijkse Bazaar

De vorige maand is het plan van aanpak voor de Beverwijkse Bazaar aan de orde geweest in de commissie Algemeen bestuur, Veiligheid & Middelen. Alle partijen waren bezorgd over de uitkomst van de quick scan maar zagen in het plan van aanpak gemaakt door de gemeente en de Beverwijkse Bazaar een goede stap tot verbetering. De opdracht was aan het college in het najaar te rapporteren over de realisatie van het plan van aanpak.
Tevens heeft de commissie de burgemeester gevraagd als het niet loopt om dan maar tot strafmaatregelen over te gaan.

We hebben toen niet vermoed dat we al zo snel in die fase terecht zouden komen. Sommige mensen zijn hardleers of kunnen/willen niet begrijpen dat het om veiligheid gaat op een plek waar veel mensen samen komen ieder weekend. Geblokkeerde nooduiitgangen en blusmiddelen overdekt met handelswaar is niet langer aceptabel meer. Dus de burgemeester waarschuwt terecht voor de laatste maal.Het is nu aan de Beverwijkse Bazaar haar integrale verantwoordelijkheid op te pakken en zich niet verder te verschuilen achter contracten.

Ik de heb de voorzitter van de commissie maar alvast gevraagd dat op de agenda te zetten van de commissie Algemeen bestuur, Veiligheid & Middelen die gepland staat voor a.s. donderdag.

Uit: NHD, zaterdag 3 mei 2003
====================================
Beverwijk dreigt markthallen van bazaar te sluiten
Van onze verslaggeefster
BEVERWIJK-De burgemeester van Beverwijk, Th. Weterings, dreigt volgend weekeinde een of meerdere hallen van de Beverwijkse Bazaar te sluiten vanwege brandgevaarlijke situaties. Een kleine groep standhouders is hier verantwoordelijk voor, omdat zij verkoopwaar in de gangpaden zetten, nooduitgangen blokkeren en brandblusmiddelen vol hangen met handel.

Bazaardirecteur B. van Kampen roept hen op 'de uitbouw vanaf nu geheel achterwege te laten'.

De Beverwijkse Bazaar heeft een speciaal vlugschrift onder de handelaren verspreid waarin melding wordt gemaakt van de dreigende sluiting. Aanleiding daarvoor is een brief die burgemeester Weterings vorige week aan Van Kampen stuurde.

Daarin schrijft de burgemeester dat de brandweer tijdens controles, die sinds eind september 2002 systematisch worden uitgevoerd, heeft geconstateerd dat er in de hallen sprake is van een brandgevaarlijke situatie. De bazaar heeft daarover verschillende waarschuwingsbrieven gekregen, maar dat heeft volgens de burgemeester niet geleid tot het gewenste resultaat.

Verwijderen
'Het vrijhouden van gangpaden is niet nieuw', schrijft de bazaar in zijn vlugschrift aan de marktkooplui. 'Wij vragen u al maanden via brieven, vlugschriften en via de marktmeester de gangpaden vrij te houden en de uitbouw te verwijderen. De bazaar kan niet anders dan uw medewerking vragen en die zonodig via sommaties van de advocaat af te dwingen. Het zijn immers huurders die de verkoopwaar daar uitstallen waar de brandweer dit niet tolereert.'

De bazaar heeft inmiddels al enkele rechtszaken gewonnen tegen standhouders die blijven uitbouwen. 'Bouwen deze huurders nog een keer dan wacht hen een fikse dwangsom. Bovendien kan dit leiden tot ontbinding van de overeenkomst', staat er in het vlugschrift. De marktmeesters controleren elke week, maar ondervinden niet van alle standhouders medewerking. 'Het proces van de uitbouwbestrijding duurt inmiddels al maanden. Hoewel de toestand in een aantal hallen al sterk is verbeterd, vindt de gemeente Beverwijk de risico's nog altijd onverantwoord.'

De burgemeester schrijft in zijn brief aan Van Kampen dat hij van plan is zijn bestuursdwang uit te oefenen. Dit betekent dat, wanneer de brandweer tijdens zijn controle oordeelt dat de hal niet veilig is, de burgemeester een hal kan laten sluiten voor publiek. Dit zou in het weekeinde van 10 en 11 mei voor het eerst kunnen gebeuren. De hal mag dan pas weer open voor publiek als de brandweer vindt dat het daar veilig genoeg is.

Menens
,,Het is de gemeente menens. Als het niet veilig genoeg is, dan wordt er ingegrepen'', aldus een gemeentewoordvoerster. ,,Het is heel jammer dat een maatregel als dit kennelijk nodig is om onveilig gedrag tegen te gaan'', zegt een woordvoerder van de bazaar. ,,Dit betekent niet dat de bazaar niet veilig is, maar er is sprake van onveilig gedrag. We hebben 7000 standhouders, maar het is een heel kleine groep die consequent onveilig gedrag vertoont.''

,,We betreuren het als een hal gesloten moet worden, maar begrijpen het wel. Dit komt ook voort uit afspraken die met de gemeente gemaakt zijn. We kunnen de standhouders er niet uitgooien. Ze hebben een huurcontract'', zegt de woordvoerder. De bazaar kan ze alleen maar aanpakken door naar de rechter te stappen. Uiteindelijk wordt zo'n overeenkomst ontbonden als een standhouder keer op keer in overtreding gaat. ,,Maar dan ben je echt maanden verder. Dat is erg lastig. We zien dit ook met lede ogen aan.''

Uit: IJmuider Courant, zaterdag 03-05-2003
=======================
Sluiting dreigt volgend weekeinde
Laatste kans voor Bazaar
BEVERWIJK - De burgemeester van Beverwijk, Th. Weterings, dreigt volgend weekeinde een of meerdere hallen van de Beverwijkse Bazaar te sluiten vanwege brandgevaarlijke situaties. Een kleine groep standhouders is hier verantwoordelijk voor, omdat zij verkoopwaar in de gangpaden zetten, nooduitgangen blokkeren en brandblusmiddelen vol hangen met handel.


Bazaardirecteur B. van Kampen roept hen op 'de uitbouw vanaf nu geheel achterwege te laten'. De Beverwijkse Bazaar heeft een speciaal vlugschrift onder de handelaren verspreid waarin melding wordt gemaakt van de dreigende sluiting. Aanleiding daarvoor is een brief die burgemeester Weterings vorige week aan Van Kampen stuurde.

Daarin schrijft de burgemeester dat de brandweer tijdens controles, die sinds eind september 2002 systematisch worden uitgevoerd, heeft geconstateerd dat er in de hallen sprake is van een brandgevaarlijke situatie. De bazaar heeft daarover een aantal waarschuwingsbrieven gekregen, maar dat heeft volgens de burgemeester niet geleid tot het gewenste resultaat.

,,Het vrijhouden van gangpaden is niet nieuw'', schrijft de bazaar in zijn vlugschrift aan de marktkooplui. ,,Wij vragen u al maanden via brieven, vlugschriften en via de marktmeester de gangpaden vrij te houden en de uitbouw te verwijderen. De bazaar kan niet anders dan uw medewerking vragen en die zonodig via sommaties van de advocaat af te dwingen.''

De bazaar heeft inmiddels al enkele rechtszaken gewonnen tegen standhouders die blijven uitbouwen. ,,Bouwen deze huurders nog een keer dan wacht hen een fikse dwangsom. Bovendien kan dit leiden tot ontbinding van de overeenkomst'', staat er in het vlugschrift. De marktmeesters controleren elke week, maar ondervinden niet van alle standhouders medewerking. ,,Het proces van de uitbouwbestrijding duurt inmiddels al maanden''

De burgemeester schrijft in zijn brief aan Van Kampen dat hij van plan is zijn bestuursdwang uit te oefenen. Dit betekent dat, wanneer de brandweer tijdens zijn controle oordeelt dat de hal niet veilig is, de burgemeester een hal kan laten sluiten. Dit zou in het weekeinde van 10 en 11 mei voor het eerst kunnen gebeuren.

,,Het is de gemeente menens. Als het niet veilig genoeg is, dan wordt er ingegrepen'', aldus een gemeentewoordvoerster. ,,Het is heel jammer dat een maatregel als dit kennelijk nodig is om onveilig gedrag tegen te gaan'', zegt een woordvoerder van de bazaar. ,,Dit betekent niet dat de bazaar niet veilig is, maar er is sprake van onveilig gedrag.

We hebben 7000 standhouders, maar het is een heel kleine groep die consequent onveilig gedrag vertoont.''

Geen opmerkingen: