Zoeken in deze blog

5.4.03

Bemiddelaar in de coalitie?

Na een paar dagen overzees geweest te zijn heb ik deze week mijn aandacht gegeven aan de complicaties die ontstaan zijn na de brief van het CDA met schriftelijke over de OZB. De vragen over de OZB op zich waren niet zo erg als wel de omlijsting van de vragen in de krant. Dat vonden we als coalitiepartijen toch niet zo leuk. Als een coalitiepartij roept: "we willen geen OZB verhoging meer" dan lijkt het erop dat de anderen dat wel willen.
Bij de PvdA is dat nu toch in het verkeerde keelschat geschoten. Ook mijn fractie was er niet zo blij mee. Gemengde gevoelens waren er, maar gelukkig geen primaire reactie om het maar over de krant te spelen. Tot voor kort: een open brief van de PvdAet het opzeggen van een overleg over de begroting.
Dat was ook weer niet handig. Dus heb ik me deze keer opgeworpen om de beide partijen weer bij elkaar te brengen. Dat heeft wel een aantal telefoontjes gekost bij thuis komst en door het toeval ook een oppositiepartij op de hoogte gebracht. Maar het hoeft natuurlijk niet geheim te zijn dat we proberen weer op een lijn te komen.
Mijn actie is geslaagd, maar de krant heeft het ook te horen gekregen dus in de krant van vandaag.
De positieve grondhouding is er, maar het werk moet nog gedaan worden. dus vandaag begonnen met een agenda voor het gesprek en hopenlijk zijn we inderdaad zo succesvol als de krant nu schrijft.


Uit NHD zaterdag 5 april 2003
=========================
Kritiek op het CDA
Van onze verslaggever
De ruzie is bijgelegd. De Beverwijkse coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA schuiven maandag toch weer bij elkaar aan de vergadertafel. De ophef die een brief van de PvdA - waarin het functioneren van CDA'er V. Kellenaar bekritiseerd wordt - veroorzaakte, bleek uiteindelijk niet meer dan een storm in een glas water.

Binnen de coalitie hebben met name het CDA en de PvdA elkaar veel uit te leggen. De brief was fel van toon. Een politieke scheuring had makkelijk het gevolg kunnen zijn. De PvdA heeft hoog spel gespeeld, maar wel gewonnen. Het CDA moet erkennen zich overschreeuwd te hebben. De VVD heeft een nieuwe rol gevonden, die van bemiddelaar.

Het optreden van het CDA oogst veel kritiek. Standpunten bij onderwerpen als de Warandeflat, het Zeepad en het Marconihof worden door collega-politici als populistisch ervaren. Het openlijk afstand nemen van naderende belastingverhogingen was voor de PvdA de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het CDA blaast vaak te hoog van de toren, zo is de mening.

Het CDA lijkt de grote verliezer in deze affaire. De huidige financiële positie van Beverwijk en het hoge ambitieniveau van het college draagt het in zich dat er extra geld nodig is. Geld dat voor een deel moet komen van de burger. Wil het CDA mee blijven doen met deze coalitie, dan zal het straks akkoord moeten gaan met belastingverhoging. Gezichtsverlies is het gevolg.

Geconstateerd kan ook worden dat het CDA de meest inmiddels dualistisch ingestelde partij in de Beverwijkse gemeenteraad is. De eigen wethouders, de coalitiegenoten en de rest van de raad, nergens trekt het CDA zich wat van aan. Daarmee profileert het CDA zich als een partij die strijd wil leveren en niet vies is van controverses. Dat moet de overige partijen toch ook aanspreken. Waarschijnlijk is het CDA voor hen binnen een coalitie het minst gevaarlijk.

Uit NHD donderdag 3 april 2003
========================
Ook vanuit VVD kritiek op fractievoorzitter CDA
Van onze verslaggever

BEVERWIJK_ De PvdA staat niet alleen in z'n kritiek op de houding van de Beverwijkse CDA fractie. VVD-raadslid R. Boer vindt dat het CDA in de persoon in de persoon van fractievoorzitter V. Kellenaar gedraagt als een onbetrouwbare coalitiepartner door vóór d begrotingsbehandelingen al openbaar aan te geven tegen een eventuele belastingverhoging te zijn. Inmiddels blijkt uit een uitgelekte e-mail dat VVD-fractievoorzitter W. Moonen de partijen opgeroepen heeft om de rijen te sluiten. 'Daarom is een coalitieoverleg aanstaande maandag meer dan gewenst', zo schrijft hij. "Ik zie liever dat we elkaar aan de afspraken houden die we met lekaar maken. De basis daarvoor is het colege- en raadsprogramma." Het CDA heeft te kennen gegeven in gesprek te willen blijven met de coalitiepartners.

Boer reageerde gisteren in reactie op de brief van de PvdA-fractie aan de het CDA, waarin de sociaal-democraten aangeven dat ze geen zin meer hebben in coalitievooroverleg van dinsdag 8 april. "Wij zijn het in grote lijnen een met de PvdA, dat het nit deugt hoe het CDA dit aanpakt. Het CDA neemt namelijk een voorschot op iets dat in het totaalplaatje moet passen. Het is ongepast om nu al uitzonderingen en voorbehouden te maken."

Volgens VVD-woordvoerder Boer zijn de PvdA en ook zijn eigen fractie het met het CDA eens dat er liever geen verhoging van de onroerendzaakbelasting (OZB) in Beverwijk moet komen

Uitgangspunt
"Dat is uiteraard eenieders uitgangspunt. Maar over de kosten van wat wij als politiek allemaal willen, hebben we het in de afgelopen maanden nog hlemaal niet gehad. Toch zul je wat over moeten hebben voor een Masterplan Economisch Centrum bijvoorbeeld. Dat kun je niet vantevoren uitsluiten. en daarmee draait het CDA de burgers van Beverwijk dus een rad voor ogen. Want in het verleden, vorig jaar zelfs nog, was het CDA vooraf ook steeds tegen een verhoging van de OZB en stemden ze er toch mee in. Dat noem ik kiezersbedrag."

Boer vindt het CDA als coalitiegenoot een '' beetje solistisch' en zegt niet echt van de christen-democratische fractie op aan te kunen. De CDA-wethoduers trouwens ook niet, vindt hij. "Ze stemmen constant tegen hun eigen wethouders.Ook weer in de kwestie Wijk aan Zee, de Dorpsvisie met het Zeepad daarin. Zo gaat het stééds: het CDA komt met voorstel A, dan gaat de fractie het bespreken en is de uitkomst voorstel B."

Inmiddels is bekend dat het CDA besloten heeft om de fractie van de PvdA in een brief van repliek te dienen.

"In dat schrijven laten we blijken wat we van de kwestie vinden. Deze brief wordt niet via de media naar buiten gebracht", verklaart CDA-fractievoorzitter V.Kellenaar diplomatiek.

"In ieder geval zetten wij in op het doorgaan van deze coalitie. Daarom moeten we snel rond de tafel gaan zitten. Het voorstel van Moonen is daarom goed", aldus Kellenaar.


En hieronder is dan het gewraakte artikel in NHD vrijdag 21 maart 2003
===========================================
CDA: gemeentelijke lasten niet verder omhoog
Van onze verslaggever
BEVERWIJK-De gemeentelijke belastingen mogen in 2004 hoogstens met een of twee procent omhoog gaan. Maar bij voorkeur stijgen de lasten zelfs helemaal niet. Dat stelt V. Kellenaar, fractievoorzitter van het CDA in Beverwijk. Volgens Kellenaar keert het Rijk dit jaar meer geld uit aan de gemeenten.

Hierdoor kunnen de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing aanzienlijk minder stijgen dan de afgelopen jaren het geval was. De gemeente-uitkering over 2002 heeft hoger uitpakt dan verwacht, zo is het coalitiepartner CDA gebleken. Daarnaast is de zogenaamde behoedzaamheidsreserve 2002 uitbetaald. Er is dus meer geld beschikbaar.

Meevallers
Dit laatste punt is voor het CDA van belang. Bij de begroting van 2003 is namelijk een aantal meevallers niet meegenomen. Het gevolg was dat de gemeentelijke lasten (OZB en afvalstoffenheffing) fiks hoger werden, zo'n zes procent. Voor Beverwijk komt het voordeel op ongeveer 100.000 euro.

Kellenaar meent dat door het financiële voordeel de gemeente het nu niet meer kan maken om volgend jaar weer de lasten fors te verhogen. Zelfs de inflatiecorrectie is te hoog voor de christen-democraten. ,,Ik zie het wel zitten om zelfs onder deze indexering van twee of drie procent te gaan zitten. Dat lijkt me reëel'', aldus Kellenaar. ,,Verdere verhoging van de gemeentelijke belastingen is in ieder geval niet aan de orde voor ons.'' Overigens is het CDA helemaal tevreden als de tarieven volgend jaar bevroren worden. Beverwijkers betalen dan precies hetzelfde als dit jaar.

Brief
Het CDA heeft inmiddels met een brief burgemeester en wethouders op de hoogte gesteld van het standpunt. Kellenaar realiseert zich dat hij met de brief de besprekingen over de begroting van 2004, medio juni, op scherp zet. Om over die begroting na te denken, gaat het college volgende week twee dagen in retraite. ,,Het is inderdaad een heftig schot voor de boeg. Maar ik ben het spuugzat om telkens die tarieven te moeten verhogen.''

Kellenaar verwacht dat het college: ,,Zeer ontwijkend gaat antwoorden. Er zal gezegd worden dat er geen verband is tussen het uitkeren van de behoedzaamheidsreserve en de gemeentelijke lasten. Wij leggen die koppeling echter wel. Dan de begroting maar anders berekenen.'' Het afgelopen jaar werden de gemeentelijke belastingen in Beverwijk verhoogd met zes procent.

Geen opmerkingen: