Zoeken in deze blog

19.4.03

Personeelsbestand in Beverwijk moet krimpen?

Een voorschotje op de discussie: de VVD-fractie is van mening dat dat zondermeer moet. Daar hadden we al op ingezet tijdens de behandeling van de begroting 2003. Met name in de overhead moet drastisch gesnoeid worden omdat dat in het verleden niet gedaan is. De voorstellen van het college zijn mild: 5%, maar tegelijkertijd willen ze er ook weer mensen bij. De motieven zijn gering omschreven. De VVD-fractie gaat verder: we handhaven onze insteek van 10%.

Extra eigenaardigheidje dat we ontdekt hebben. volgens onze laatste informatie was de formatie 279 fte. In de stukken van het college opeens 297 fte. Tikfoutje?

Uit: NHD zaterdag 19 april 2003
=======================================
Personeelsbestand in Beverwijk moet krimpen
Van onze verslaggever
BEVERWIJK-De gemeente Beverwijk moet zijn personeelsbestand met vijf procent terugbrengen. Dat is de conclusie van onderzoeken van bureau Berenschot en Deloitte en Touche. In totaal moeten de komende jaren vijftien arbeidsplaatsen verdwijnen. Gedwongen ontslagen lijken niet aan de orde.

De personeelsbezetting van de gemeente is doorgelicht door de onderzoeksbureaus Berenschot en Deloitte en Touche. Er is gekeken of de hoeveelheid arbeidskrachten overeenkomt met die bij andere gemeenten. De conclusie is dat de gemeente Beverwijk iets te ruim in zijn personele jasje zit. De afdelingen financiën en control en de secretariaten maken gebruik van te veel mensen. Daar gaan dus arbeidsplaatsen verdwijnen. Aangezien er bij de gemeente veel in deeltijd gewerkt wordt, betreft het hier minstens vijftien ambtenaren.

Volgens burgemeester Th. Weterings vallen de resultaten van de onderzoeken, zogenoemde benchmarks, mee. Hij verwacht niet dat er personeel gedwongen wordt om de baan op te zeggen. Tevens stelt hij dat er andere afdelingen zijn binnen het stadskantoor - groen, ruimtelijke ordening en waterbeheer - die erg krap in hun personele bezetting zitten. Het schuiven met arbeidsplaatsen is dus ook nog een optie.

Door het onderzoek is tevens bekend geworden hoe Beverwijk tot die grote formatie gekomen is. De gecompliceerde situatie van een stad met zijn stadsproblematiek en relatief weinig bewoners is daar een van. De gemeente is daar op ingesteld en zit daardoor relatief zwaar in zijn stafpersoneel. Ook blijkt in het stadskantoor de neiging te bestaan om verbetering te zoeken in vermeerdering, zo stellen de onderzoekers.

Het college heeft de bevindingen van Berenschot en Deloitte en Touche toegevoegd aan de stukken voor de begroting van 2004. De gemeenteraad zal zich moeten uitspreken over de hoeveelheid arbeidsplaatsen die geschrapt worden. Vorig jaar is de benchmark aangevraagd omdat bij sommige politieke partijen het idee bestond dat er veel te bezuinigen valt op het personeelsbestand van de gemeente Beverwijk.

In het onderzoek is ook gekeken naar enkele taakvelden in Beverwijk waar de kosten erg hoog zijn. Zo is de brandweer, de automatisering in het stadskantoor, de sportvoorzieningen, het sportfondsenbad, het wegenonderhoud, het openbaar groen en de maatschappelijke dienstverlening onderzocht. De onderzoekers hebben echter geen aanbevelingen gedaan om deze taken goedkoper te laten draaien. Om die reden heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat er geen directe aanleiding is om financiële keuzes te maken voor deze taakvelden. ,,De informatie is onvoldoende'', aldus wethouder financiën F. Mosk.

Geen opmerkingen: