Dorpsvisie Wijk aan Zee
Je bent nog niet weg of er worden toch weer allerlei krantenberichten gepubliceerd. Mij hebben ze niet om een mening gevraagd, maar die heb ik natuurlijk wel. Ik heb mijn fractiegenoten een beetje geholpen voor de commissievergadering van Projecten vanavond in de Moriaan. Birol mag ons vertegenwoordigen in het hol van de leeuw, maar hij is allerminst bang.
Mijn stukje luidt een beetje als volgt:
Dorpsvisie Wijk aan Zee
Er is een goede analyse gemaakt van de situatie. Dat betekent dat het inwonersaantal daalt en dat het basisvoorzieningenniveau minimaal is.
Er zijn vele nuttige ideeën verzameld en oplossingen gezocht. Er is een goede procedure gevolgd met een nuttige inspraak. De VVD vindt de inspraak belangrijk bij de afweging van haar uiteindelijke oordeel.
Evenwel de VVD moet eveneens constateren dat het College oplossingen terzijde legt zodra er maar enigszins weerstand of bezwaar bestaat.
Er is een goede enquête geweest onder de inwoners van Wijk aan Zee hieruit blijkt dat de meningen in Wijk aan Zee zo goed als 50/50 verdeeld zijn. Als er een dergelijke verdeeldheid bestaat moet de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid nemen met inachtneming van alle inbrengen.
Het huidige stuk varieert van gedetailleerd tot zeer gedetailleerd, alles bij alles 24 (exclusief bijlagen) of 29 pagina’s (inclusief bijlagen).
Inleiding 2 pagina’s
Analyse 4 pagina’s
Woningen 5 pagina’s
Recreatie 6 pagina’s
Leefbaarheid 6 pagina’s
Daarbij valt op dat het ruimtelijke ordeningsaspect, wonen en leven overheerst.
Een dergelijk detailniveau hoort niet bij het globale karakter van een visie. Een visie dient op 1 A4 te kunnen worden neergeschreven. De VVD heeft getracht dat te verwoorden.
Dorpsvisie Wijk aan Zee
Wijk aan Zee is een levendige gemeenschap in gemeente Beverwijk. Door de enigszins afgescheiden locatie heeft het een eigen dorpskarakter ontwikkelt. De verenigingen in Wijk aan Zee draaien goed, er worden allerlei initiatieven in het dorp ontwikkeld.
Een belangrijk element in deze gemeenschap is de nabijheid van het strand die zorgt voor werkgelegenheid en inkomsten. Deze recreatieve activiteiten beperken zich noodzakelijkerwijs tot het zomerseizoen.
Een grote bedreiging voor deze gemeenschap is de teruggang in het aantal inwoners die samengaat met een afname van de basisvoorzieningen, bakker, groenteboer, bank, kleine winkeltjes. De nieuwe supermarkt is een eerste mogelijkheid tot een kentering. Een andere bedreiging is de eenzijdigheid van het aanbod in de recreatieve sector: eenvoudige hotels eetgelegenheden en strandpaviljoens. Het ontbreekt met name aan overdekte slecht weer faciliteiten (bijv. bowlingbaan, gokhal, …) en winkels met een toeristisch karakter (handwerk, kunst, kleding, …). Een tweetal hotels (Hoge Duin, Kennemerduinen) hebben in de loop de jaren een andere bestemming gekregen, maar gelukkig hebben andere initiatieven op het Zeepad dat gekenterd.
Tenslotte heeft Wijk aan Zee een grote ondernemer: Heliomare binnen haar grenzen en er een naast de deur: Corus. Dat leidt vaak tot een haat-liefde verhouding: men heeft er overlast van maar men heeft profijt van (werkgelegenheid, Corus chess tournament).
Het gemeentebestuur van Beverwijk en de dorpsgemeenschap van Wijk aan Zee slaan de handen in elkaar om gezamenlijk de dorpsgemeenschap levend te houden. Uitgangspunt daarbij is:
· Wonen en recreatie gaan hand in hand
· Heliomare en Corus zijn een gegeven
· Basisvoorzieningen moeten een groter draagvlak krijgen.
De gemeente Beverwijk zal zich inspannen om ondernemers te interesseren in Wijk aan Zee te investeren in woningbouw en basisvoorzieningen alsmede recreatieve voorzieningen. De Wijk aan Zeese gemeenschap omarmt deze initiatieven en zal door eigen gebruik ervoor zorgen dat de rentabiliteit van dergelijke investeringen verbeterd.
Veel ruimte is er in Wijk aan Zee niet. Dus het gemeentebestuur en de dorpsgemeenschap hebben een open oog voor alle opties. Geen enkele optie wordt op voorhand afgewezen. De draagvlakvergroting vereist dat. Hierbij past een agressieve en ambitieuze aanpak om binnen 10 jaar het aantal inwoners van Wijk aan Zee boven de 3000 te krijgen. Met de beperkende wettelijke randvoorwaarden zijn fysieke verschuivingen in het dorp noodzakelijk om iets voor elkaar te krijgen. Om meer jonge gezinnen te verkrijgen is het ook gewenst om de woonverdunning tegen te gaan met ouderenhuisvesting, zodat jonge gezinnen de beschikking kunnen krijgen over eengezinswoningen.
Het gemeentebestuur zal zich inspannen om ondernemers te interesseren om te investeren in winkels voor de dagelijkse behoeften maar ook met een toeristisch karakter en overdekte slecht-weer voorzieningen en seizoenverlengende activiteiten.
Voor zover er overlast ontstaat door bestaande of nieuwe activiteiten zal de gemeente deze in principe via goed overleg proberen binnen de perken te houden.
Zo zal Wijk aan Zee in 2012 een vitale leefgemeenschap zijn geworden die nog vele jaren meekan.
En nu maar zien wat de reacties zijn!
Uit: NHD zaterdag 29 maart 2003
================================
CDA en VVD willen toch over Zeepad praten
Van onze verslaggevers
WIJK AAN ZEE-Het Zeepad in Wijk aan Zee houdt de politieke gemoederen nog steeds bezig. Ondanks dat het college van Beverwijk onlangs in woord en geschrift vaststelde dat deze locatie de komende tien jaar zeker niet wordt bebouwd, proberen twee van de drie coalitiepartijen dat toch weer voor elkaar te krijgen.
De fracties van VVD en CDA laten zich niet door de dorpsraad van Wijk aan Zee voorschrijven waar wel en waar niet mag worden gebouwd in het kustplaatsje.
VVD'er R. Boer wil dat het veelbesproken, omstreden plan Zeepad weer op de agenda van het college gezet wordt. ,,Daar wil ik me sterk voor maken.'' Volgens Boer bewandelen burgemeester en wethouders de 'weg van de minste weerstand' door het plan tien jaar voor zich uit te schuiven. Het bouwplan van Woon op Maat - 31 huur- en 45 koopwoningen in combinatie met een kuuroord - zou moeten zorgen voor versterking van zowel de woon- als de recreatiefunctie van Wijk aan Zee.
,,Er is een raadsbesluit genomen waarin staat dat er een onderzoek naar het Zeepad verricht moet worden. Dat willen wij dan ook: een onderzoek naar de haalbaarheid daarvan. Dat is het minimum.'' Boer sluit niet uit dat zo'n onderzoek ertoe leidt dat besloten wordt om af te zien van het plan. ,,Als je tot die conclusie komt, kun je in ieder geval zeggen dat je alle mogelijkheden hebt afgewogen.'' V. Kellenaar (CDA) wil ook dat het Zeepad 'naar voren wordt gehaald'. ,,Ik wil zelfs dat er dit jaar nog bouwaanvragen worden ingediend. Dat zegt niets over bouwvolumes, maar kan dan als basis voor vergunningverlening dienen.'' Kellenaar vindt dat het college te veel vasthoudt aan de uitkomst van de gemeentelijke inspraakronde en de enquête van Woon op Maat niet serieus neemt. Uit dat huis-aan-huisonderzoek bleek dat de mening van veel Wijk aan Zeeërs over het bouwplan lang niet zo negatief is als die van de dorpsraad en de insprekers op gemeentelijke bijeenkomsten.
Voor het college zal het een probleem worden. Enkele weken geleden werd de definitieve visie op de toekomst van Wijk aan Zee gepresenteerd en daarin stond dat het Zeepad zeker tien jaar niet meer aan de orde komt. Overigens is VVD-wethouder F. Koster het daar niet mee eens. Kellenaar denkt óók niet dat het een groot probleem is om het plan Zeepad weer in de armen te sluiten. ,,In de concept-dorpsvisie van oktober 2002 stond dat er nog gewoon in. Dat is helemaal niet zo lang geleden, hoor'', aldus de CDA-fractievoorzitter.
De PvdA is het met het college eens, maar wil de discussie over het Zeepad in de commissie projecten van maandag best aanhoren. W. Spruit betwijfelt echter of het zin heeft om erover (mee) te praten. ,,In het streekplan van de provincie staat dat het Zeepad een natuur-landschappelijke waarde heeft gekregen en daar kun je tot 2010 of zo helemaal niets aan veranderen. Maar misschien hebben Kellenaar die op en top jurist is, en Koster als nieuwbakken Statenlid daar andere informatie over. Wij denken echter dat je beter energie kunt steken in locaties die haalbaar en kansrijker zijn. Het Zeepad is ook niet vergelijkbaar met de Broekpolder, waarmee je 'alle' huisvestingsproblemen oplost.''
Lees ook Omstreden plan Zeepad sneuvelt in de dorpsvisie, in NHD donderdag 13 maart 2003
====================================
Omstreden plan Zeepad sneuvelt in de dorpsvisie
Van onze verslaggever
BEVERWIJK-Plan Zeepad is uit de dorpsvisie Wijk aan Zee gehaald. Er was gewoonweg niet voldoende draagvlak voor. Definitief afgevoerd is het plan nog niet. De gemeente wil wel zestig woningen en een ondergrondse parkeergarage op het parkeerterrein Dorpsduinen realiseren.
Wethouder C. Hienkens zegt dat het plan Zeepad niet op voldoende sympathie onder de Wijk aan Zeese bevolking kon rekenen. In de dorpsvisie is nu gesteld dat het plan Zeepad in de toekomst nog niet volledig uitgesloten is. In een later stadium, zo rond 2010, kunnen andere bestuurders het nog eens proberen.
Moeilijk
Het college realiseert zich wel dat deze beslissing de realisatie van andere bouwprojecten in Wijk aan Zee moeilijk kan maken. Plan Zeepad, waarin een kuuroord en appartementen opgenomen waren, was belangrijk omdat het geld genereerde waarmee andere projecten bekostigd konden worden.
In totaal zet het college in op ruim honderd woning bijbouwen in Wijk aan Zee. Volgens Hienkens is dit aantal nodig om te voorkomen dat de kustdorp volledig vergrijst. Er zijn huizen en appartementen nodig voor jongeren en mensen met kinderen. De nieuwe woningen moeten dan komen op de Meeuwenweg/Vondeloord, Voorstraat/N. Snijdershof, St. Odulphstraat, Paasdal en Julianaplein. Het grootste deel van de nieuwe woningen moet volgens plan dus op de Dorpsduinen, naast de Moriaan verrijzen. De gemeente denkt dat op dit terrein veertig tot zestig appartementen gebouwd kunnen worden.
Aangezien het parkeerterrein opgeslokt wordt door het bouwproject moet voor de auto's ook een oplossing komen. Die heeft het college al: een ondergrondse parkeergarage. Bij de woningen die de gemeente op het Julianaplein intekent, horen ook de vijftien van het appartementencomplex dat hier zou verrijzen. Hierover is echter een financieel conflict ontstaan tussen de projectontwikkelaar en de vorige eigenaar van het project. Hienkens gaf voorzichtig te kennen in deze kwestie te willen bemiddelen.
Koster
Zeer opmerkelijk is dat niet het voltallige college zich achter de visie geschaard. In een persverklaring van het college staat expliciet dat wethouder F. Koster inzake plan Zeepad een ander idee heeft. Volgens de verklaring is dit een minderheidsstandpunt. 'Hij is van mening dat in deze raadsperiode een haalbaarheidsstudie naar de locatie Zeepad moet plaatsvinden, zodat vroegtijdig duidelijkheid ontstaat over de (on)mogelijkheden van deze locatie', zo staat te lezen. Volgens wethouder Hienkens, die deze passage in het persbericht niet opmerkelijk vindt, wilde Koster op deze manier kenbaar maken het niet eens te zijn met de situatie.
De andere partij in het verhaal, woningcorporatie Woon op Maat, initiatiefnemer van het project Zeepad, is nog niet op de hoogte gebracht van de inhoud van de visie.
Kuuroord
Overigens is in de dorpsvisie wel een standpunt ingenomen over een kuuroord in de badplaats. Dit moet een kleinschalig karakter krijgen en bij voorkeur bij Heliomare of hotel Zeeduin aan de Relweg ondergebracht moeten worden. Het vakantiehuis Speldorado (Het 'Witte Huis') dat hiertussen ligt, zou dan verdwijnen. Als er daadwerkelijk een soort kuuroord in Wijk aan Zee komt, dan vervalt in de verre toekomst de wens om nog eens over een dergelijke instelling op Zeepad te praten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten