Zoeken in deze blog

12.4.03

Seminar Jeugdcriminaliteit

Donderdag was het dan eindelijk zover. Het initiatief van de VVD had vorm gekregen en zou worden gerealiseerd!


UIT: NHD, dinsdag 8 april 2003
===========================================
Beverwijk kan mening over jeugdcriminaliteit kwijt
Van onze verslaggever
BEVERWIJK-Voor de eerste keer in de geschiedenis van de gemeente Beverwijk houdt een raadscommissie een seminar voor de burgers. De leden van de commissie Algemeen Bestuur, Veiligheid en Middelen doen dat komende donderdag 10 april in het Kennemer Theater over het onderwerp jeugdcriminaliteit.

Ze willen daar te weten komen of en hoeveel onvrede er is onder de inwoners over hangplekken, de veiligheid in wijken, overlast van coffeeshops en (kleine) diefstallen door jongeren.

Dagvoorzitter is burgemeester Th. Weterings, die na het welkomstwoord door commissievoorzitter R. Boer een inleiding houdt over de lokale situatie. Daarna komt W. van Mulligen aan het woord, teamchef van het basisteam Beverwijk van de regiopolitie Kennemerland, over de justitiële aspecten van het thema. Ook directeur P. Verheijen van de Stichting Welzijn Beverwijk krijgt tien minuten om te vertellen over de hulpverleningskant van jeugdcriminaliteit. Daarna zal oud-burgemeester van Beverwijk M. Berndsen (nu korpschef van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek) het hebben over oplossingen van het probleem. Overigens heeft ze desgevraagd al laten weten die niet kant en klaar te hebben.

Na dit uur vol inleidingen presenteert dagvoorzitter Weterings een aantal stellingen, waar het publiek zijn mening over kan geven door middel van het opsteken van gekleurde kaarten. Na de pauze is er van 21.40-22.30 uur ten slotte een forumdiscussie met de zaal, afgesloten met een drankje. Naar aanleiding van deze interactieve bijeenkomst denkt de commissie initiatiefvoorstellen te kunnen doen over dit onderwerp. Tevens kunnen de raadsleden de informatie van deze avond gebruiken voor de evaluatie van het huidig beleid en de totstandkoming van nieuw beleid.
=======================================

De opkomst was goed en er waren gezichten in de zaal die niet bekend voorkwamen. Dat is altijd een goed teken.
Na een viertal inleidingen en een kopje koffie kwam de zaal aan bod. En die deed goed haar best. Rond de eindtijd van 22:30 u was er nog steeds voldoende gespreksstof.
Onze eindconclusie:
* een waardevolle avond met veel mensen
* jeugdcriminalatiet is in Beverwijk geen groot probleem, het is minder dan elders en dat wordt bevestigd door de reacties uit de zaal;
* de echte jeugdcriminelen moeten worden geholpen in het justitiele kanaal en daar is voor de gemeente geen taak weggelegd;
* de prioriteit moet daarom bij de gemeente liggen bij de preventie en de 85% jongeren die geen probleem vormen;
* overlast is meer een probleem dan iets anders; de klachten zijn drugshandel/gebruik en geluidsoverlast in de parken;
* grote afwezigen waren:
- de ondernemers (begrijpelijk, want koopavond): misschien moeten we deze groep nog eens apart uitnodigen hun verhaal te doen
- de jongeren zelf (er was slechts een vertegenwoordiger van de Jongerenraad die overigens geod zijn best deed)
- vertegenwoordigers van de scholen: waarom niet?
De enige vertegenwoordiger van het voortgezet onderwijs bleek niet op de hoogte wat er buiten het schoolhek in de directe omgeving gebeurde. Zijn lerareren en onderwijzers alleen nog bezig met lesgeven en niets anders meer?
Het artikel in NHD geeft mijns inziens dan ook een absoluut verkeerd beeld van hetgeen op die avond naar voren is gekomen.

UIT: NHD zaterdag 12 april 2003
==========================================
Criminele groep jongeren baart Beverwijk zorgen
Van een medewerker
BEVERWIJK-De gemeente Beverwijk kampt slechts op beperkte schaal met ernstige jeugdcriminaliteit. Volgens teamchef W. van Mulligen zorgt één criminele groep, opererend in de omgeving van het Kuenenplein, voor ernstige overlast.

Beverwijk loopt cijfermatig gezien in de pas met vergelijkbare gemeentes, liet Van Mulligen op de door de gemeente Beverwijk in het Kennemer Theater georganiseerde bijeenkomst weten. De bijeenkomst droeg zowel een informatief als preventief karakter. Vertegenwoordigers vanuit alle geledingen van de Beverwijkse samenleving waren uitgenodigd om over het toekomstige gemeentelijke jeugdbeleid mee te denken.

,,Met vijfentachtig procent van de Beverwijkse jongeren tot 24 jaar gaat het gewoon goed'', leidde burgemeester Th. Weterings de avond in. Drie procent van die doelgroep, een paar honderd jeugdigen, bestaat uit 'die-hards', jongeren die regelmatig met politie of justitie in aanraking komt. Van Mulligen: ,,Maar over vijf à tien jongeren maken we ons echt behoorlijk zorgen. Zij zijn al vaker voor de kinderrechter verschenen. Dat is weliswaar zorgelijk, maar in absolute aantallen valt het mee.''

Uit onderzoek is gebleken dat meerdere jongerengroepen binnen de stadsgrenzen voor overlast zorgen. Variërend van luidruchtigheid, vernielingen en lichte vormen van criminaliteit. De enige werkelijk criminele groep jongeren opereert volgens Van Mulligen 'in georganiseerd verband en vanuit financieel gewin.'

Vooral Weterings benadrukte het belang van preventieve voorzieningen, zoals onder meer jongerenwerk, opvoedingsondersteuning voor ouders en wijkbeheer. Die moeten ervoor zorgen dat overlast niet over gaat in criminaliteit.

M. Berndsen-Jansen, oud-burgemeester van Beverwijk en huidig korpschef van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek legde de vinger op de zere plek door te stellen dat juist op dergelijke voorzieningen de afgelopen jaren zwaar is bezuinigd. ,,Hierdoor krijgen we nu een koekje van eigen deeg. Het is juist belangrijk problemen zo vroeg mogelijk te onderkennen.'' Het verontrust de korpschef dat jongeren niet vaker vervallen in criminaliteit, maar wel op steeds jongere leeftijd misstappen begaan.

Van Mulligen liet weten dat de politie sinds dit jaar jonge daders sneller en consequenter hoopt aan te pakken dan voorheen. Een snelle voorgeleiding voor de officier van justitie hoort hierbij. In alle gevallen worden jeugdige delinquenten doorverwezen naar begeleidingsbureaus als Halt en Stop. ,,Ons doel voor 2004 is een overzicht te krijgen van zogenaamde 'veelplegers' in Beverwijk. Jongeren die regelmatig in aanraking komen met politie en justitie. Vooral omdat we op basis van die gegevens nog betere afspraken kunnen maken over de aanpak van deze groep.''

Geen opmerkingen: