Turkse koffiehuizen
Een paar dagen uit het land geweest voor mijn baas. Evenwel het politieke werk gaat gewoon door. Fractiegenoot Birol Kat heeft me nog even gebeld. Hij was benaderd door dagblad Kennemerland en aangezien het zijn eerste ervaring met de pers is wilde hij even ruggespraak houden. Nu er waren geen bijzondere dingen. Het blijkt nu om een commentaar op de sluiting van een tweetal koffiehuizen te gaan. Zijn antwoord is geheel correct. Birol heeft al een aantal malen aangegeven dat hij door de benaderd is door de buurtbewoners over overlast. Daar heeft hij ook op mijn advies de burgemeester over geraadpleegd. We weten dat de burgemeester een speciaal oogje houdt op dit soort horeca, juist vanwege de mogelijke overlast die ze bezorgen. De actie nu is dan ook geheel terecht. Iedereen die in Nederland werkt en woont is gehouden aan de wet te houden, geen uitzondering.
De opmerkingen vanuit Multiple Choice zijn dan ook opmerkelijk: "De vraag is zelfs of de gemeente geen kortzichtig beleid voert." Ik krijg daarbij bijna het gevoel alsof Multiple Choice een uitzondering claimt voor Turkse koffiehuizen omdat ze een sociale functie hebben. Ook cafes hebben een sociale functie, maar die worden gewoon kort aan het lijntje gehouden en gesloten als men zich niet aan de regels houdt. Precies zoals het hoort. Als Multiple Choice zich zorgen maakt over de vermindering van sociale contactpunten, misschien moet ze er dan zelf eens werk van maken!
=========================================
Uit : NoordHollands Dagblad zaterdag 1 maart 2003
Turks raadslid niet rouwig om sluiten koffiehuizen
Van een medewerker
BEVERWIJK-Een aantal buurtbewoners is meer dan blij dat de twee Turkse koffiehuizen in Beverwijk gesloten zijn. Er werd gehandeld in drugs, er was stankoverlast, te veel lawaai en parkeren in de Hendrik Mandeweg was al helemaal geen doen, zo oordelen diverse omwonenden.
De voornamelijk Turkse klanten wilden echter 'gewoon een kopje thee drinken'. Met het sluiten van de twee koffiehuizen rijst de vraag: waar gaan de klanten nu naar toe? Voor de Turkse gemeenschap zijn koffiehuizen van groot belang. In die huizen speelt het grootste deel van het Turkse sociale leven zich af.
Koffiehuizen bestonden al in de Ottomaanse tijd. Toen, nog veel meer dan nu, was het mores dat 'moeder de vrouw' thuis regeerde. De man werd bij wijze van spreken al op een vroeg tijdstip de deur uitgezet. Voor het werk ging men dan vaak even langs zo'n huis voor een kopje thee (koffie was opmerkelijk duur in die tijd) en een babbeltje.
In die vroegere tijd hadden koffiehuizen in Turkije ook een soort wetenschappelijke functie. Vaak was er een kleine bibliotheek of een uitgebreide leeshoek aan gelieerd. In latere tijden was het vooral de sociale functie die domineerde. Hier kon een kaartje worden gelegd, een krant worden gelezen of gezamenlijk naar de televisie worden gekeken.
Gastarbeiders
Toen de Turkse gastarbeiders zich in de jaren zestig in Beverwijk vestigden, voornamelijk om werk bij de Hoogovens te doen, ontstonden ook hier de koffiehuizen.
De toenmalige gastarbeiders spraken vaak de Nederlandse taal niet. Dat hoefde ook niet per se, want het idee was dat men hier maar kort bleef wonen en werken. De koffiehuizen waren dan ook een ideale gelegenheid om onder elkaar te zijn.
Vooral de koffiehuizen op de Hendrik Mandeweg waren populair onder de Turkse gemeenschap. Sommige Turken spreken zelfs van het 'epicentrum van de Turkse samenleving in de regio'. Dat epicentrum is nu dus gesloten. Buurtbewoners zijn verheugd, en zelfs het Turkse raadslid B. Kat kan er niet zo mee zitten. ,,Ik ben blij dat ik nu weer mijn auto kan parkeren. De overlast werd op een geven moment echt te erg.''
Bij Multiple Choice, de stichting die zich inzet voor integratie van allochtonen, zijn ze echter wat terughoudender in hun reactie.
,,De vraag is zelfs of de gemeente geen kortzichtig beleid voert. Dat de koffiehuizen gesloten zijn kan best gebeuren, maar kan de gemeente ook een alternatief bieden? Want ik kan me heel goed voorstellen dat dit vooral voor de oudere generatie Turkse inwoners in Beverwijk heel slecht is'', aldus P. Ligtvoet.
De medewerker van Multiple Choice gaat nog een stapje verder. ,,Als je als gemeente vindt dat integratie op de eerste plek komt, dan zijn de koffiehuizen zelfs nodig.'' Want een betere manier om sociale contacten te onderhouden is er volgens de stichting niet. De vaste klanten van de koffiehuizen aan de Hendrik Mandeweg moeten dus nu ergens anders naar toe. Waar naartoe, weten ze bij de gemeente Beverwijk ook niet zo goed. ,,Want op dit moment hebben we geen inzicht in de hoeveelheid Turkse koffiehuizen in Beverwijk'', aldus een voorlichter.
,,Misschien gaan ze nu naar het koffiehuis in Heemskerk of Haarlem'', vermoedt een Turkse passant in de straat. ,,Maar kijk nu eens om je heen, de groenteboer heeft geen klanten, de bakker heeft niks te doen. De hele straat is dood!''.
Uit: NoordHollands Dagblad: woensdag 26 februari 2003
=======================================
Gemeente sluit koffiehuizen op de Hendrik Mandeweg
Van onze verslaggever
BEVERWIJK-Twee koffiehuizen aan de Hendrik Mandeweg zijn onlangs door de gemeente gesloten. De eigenaren van de zaken hebben zich niet aan de vergunningsregels gehouden. Pas als de eigenaars kunnen aantonen dat zij zich aan de regels houden, mogen de koffiehuizen weer open.
Na signalen van omwonenden en aanwijzingen van justitie heeft de burgemeester vorige week besloten de drank- en horecavergunning van de zaken in te trekken. Bij herhaling is namelijk gebleken dat de uitbaters niet in hun zaak aanwezig waren. Dit moet wel volgens de voorschriften. Daarom moesten de zaken onmiddellijk de deuren sluiten.
Verplicht
Volgens de geldende vergunning is een eigenaar - of iemand anders met de vereiste papieren - verplicht om een groot deel van de tijd in zijn horecagelegenheid aanwezig te zijn. In het geval van deze koffietenten was dat veelal niet het geval. Omdat de regels in het verleden al vaker overtreden zijn, heeft de gemeente meteen opgetreden.
De koffietenten worden veelal bezocht door Turkse mannen. Met name de zaak op de hoek Van Breenstraat/Hendrik Mandeweg heeft nogal eens voor overlast gezorgd. Toen zat er overigens wel een andere eigenaar in. De andere zaak ligt op de hoek De Visscherstraat/Hendrik Mandeweg. Bij beide zaken was het de laatste tijd relatief rustig.
Loco-burgemeester F. Koster laat weten dat de zaken zeker voor enkele maanden gesloten blijven. Er moeten nieuwe procedures opgestart worden voor de horecavergunningen. ,,De nieuwe eigenaars moeten met een plan van aanpak voor een nieuwe zaak komen. Vervolgens bepaalt de gemeente of dat plan acceptabel is. Een nieuwe aanvraag duurt vervolgens maanden.''
Beheerder
Koster denkt overigens dat er voorlopig op de hoek Van Breenstraat/Hendrik Mandeweg helemaal geen koffiehuis geopend wordt. Hiervoor is namelijk geen nieuwe beheerder te vinden. ,,Mogelijk komt hier dus geen koffiehuis terug.''
De koffiehuizen waren eind vorige week het toneel van een fikse vechtpartij. Hierbij sneuvelde enkele ruiten en werd met knuppels gevochten. ,,Dit heeft echter niets te maken met het besluit tot sluiting'', Zo laat de loco-burgemeester desgevraagd weten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten