Zoeken in deze blog

19.2.03

Een te waarderen particulier initiatief: een golfbaan op de belten

Gisteren was het even een rustdag voor de lokale politiek. Ik ben even naar Brussel geweest voor mijn baas om wat Europese zaken met anderen in de Europese staal R&D te bespreken. Maar vandaag was er weer iets. Carli en ik zijn bij de initiatiefnemers voor een golfbaan op de belten geweest. De vraag lag er al van voor mijn vakantie. Oorspronkelijk wilden we met de hele fractie het verhaal wel horen, maar dat was toch te moeilijk te organiseren.
Ze hadden een goed uitgewerkt en doordachtig plan op tafel liggen. Indertijd had ik al een aantal vragen zo voor de vuistweg genoemd. Alle antwoorden daarop waren dan ook erin verwerkt. Er wordt rekening gehouden met de huidige gebruikers: de wielervereniging en wildbeheer. Er is veel aandacht om het terrein openbaar te houden maar tevens toch ook dagelijks goed toezicht te hebben. Een sterk punt. Combinatie met andere kleinschalige recreatiemogelijkheden is mogelijk. Het is nog niet tot de puntjes uitgewerkt, maar wat er nu al ligt is indrukwekkend. De reactie van wethouder Dijkshoorn om het plan maar al meteen af te wijzen is gezien zijn inhoud absoluut voorbarig.

Carli en ik zullen het nog wel even in de fractie bespreken, maar we kregen er wel een goed gevoel bij.
Zie hieronder een verslag in het NHD van zaterdag 15 februari 2003
=========================
Plan voor grote golfbaan op vuilnisbelten

Van onze verslaggever
BEVERWIJK - Een grote golfbaan met negen holes, een kleine baan met eveneens negen holes en een oefenbaan. Als het aan Initiatiefgroep Golfbaan Beverwijk ligt, komt die op de voormalige vuilnisbelten ten oosten van Beverwijk. Het plan kan de gemeente vele miljoenen schelen bij het verfraaien van de belten.

Dat denkt W. Roosendaal, woordvoerder van de groep. Het is plan is om op de voormalige CAIJ en Aagtenbelt een golfpark van 25 hectare aan te leggen. Het idee is een aanvulling op het rapport van ingenieursbureau Oranjewoud om op de belten een recreatiegebied aan te leggen. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten voor de gemeenschap uiteen lopen van 1,3 miljoen euro (de simpele oplossing) tot het volledig her-inrichten van het gebied voor bijna achttien miljoen euro.

Miljoenen
De groep kan nog niet precies aangeven hoeveel de baan gaat kosten en hoe groot het voordeel voor de gemeente is. Verwacht dat de gemeente aanzienlijk minder geld in het gebied hoeft te steken om er toch een fraai aangelegd en onderhouden park voor terug te krijgen. Roosendaal stelt dat de investeringen vele miljoenen euro's bedragen. ,,Het komt er grofweg op neer dat de gemeente verantwoordelijk is voor de infrastructuur en het afdekken van het terrein. Wij leggen de baan en draaien op voor het onderhoud. Wel zal het terrein goed gedraineerd moeten worden'', aldus Roosendaal.

Het golfpark moet voor iedereen toegankelijk worden. De initiatiefnemers willen de drempel voor golfspelen laag leggen. Lidmaatschap of dure investeringsbijdragen zijn daarom niet nodig. Bij betaling van ongeveer vijftien euro mag een liefhebber zijn potje golfen op de grote baan. De kleine baan komt op ongeveer negen euro. Ook jongeren zijn welkom. De groep, die al ruim een jaar voorbereidingstijd erop heeft zitten, heeft onderzocht dat er veel vraag is bij potentiƫle golfspelers in de IJmond en buiten de regio. Ook vanuit aangrenzende Broekpolder worden enthousiastelingen verwacht.

De huidige gebruikers van de belten, de wielrenclub BRC Kennemerland en een wildvereniging, kunnen in het plan blijven zitten waar ze zitten. Met de wielerclub is overleg gewest over het aanpassen van de fietsbaan. Ook willen de initiatiefnemers het golfpark toegankelijk houden voor wandelaars en recreanten. Een fietsroute die door het gebied gepland is, is eveneens in het plan ingepast.

Kinderspeelplek
Voor een manege en een kinderspeelplek, waar binnen de gemeente sprake van is, is in het plan van de golfbaan geen plaats.

Volgens Initiatiefgroep Golfpark - werknaam is 'De Hooge Wijckse' - zijn er tal van voordelen voor de gemeente wanneer de golfbanen aangelegd worden op de belten. ,,Er zal permanent toezicht zijn, het onderhoud is geregeld, het terrein is semi-openbaar en het ziet er fraai uit'', aldus Roosendaal.

Het plan is inmiddels aan het college en diverse politieke partijen voorgelegd. Het college toonde zich twee weken geleden niet bijster enthousiast over het plan om een golfbaan aan te leggen op de voormalige vuilnisbelten. Verantwoordelijk wethouder M. Dijkshoorn ziet het liefst dat het gebied volledig openbaar blijft voor de bewoners van Beverwijk. Achter Initiatiefgroep Golfpark zitten naast Roosendaal enkele Beverwijkers die brood zien in het project. Volgens de groep heeft de Beverwijkse Bazaar niets te maken met hun plannen.

Geen opmerkingen: