Nieuwe vliegroute gaat over Beverwijk: CROS bedankt!
Toen Schiphol beloofde iets te gaan doen aan Spaarndam had je al bijna kunnen voorspellen dat de vliegroutes meer naar het westen en dus over Beverwijk zouden komen. Indertijd zijn de Broekpolderplannen kunnen doorgaan omdat de geluidszonering pal langs de Broekpolder komt te liggen.Dat zal dus nu niet meer het geval zijn.
Meer nog je vraagt je wel af of dit geen gevolgen heeft voor de verdere bebouwing in de Broekpolder.
Ik denk dat dit nu een gelopen race is en we de gevolgen zien. Het enige wat we wellicht zouden nog kunnen proberen is Den Haag te vragen de geluidzonering aan te passen zodat we in Beverwijk BINNEN de handhavingszone terecht komen. Nu vliegen vliegtuigen boven Beverwijk en kunnen veel herrie maken zonder dat dat gevolgen juist omdat we BUITEN de handhavingszone liggen.
Dan kunnen in ieder handhavingsmaatregelen genomen bij bovenmatige overlast.
Uit: NHD, zaterdag 27 maart 2004
=========================
Toename van vliegtuigherrie Beverwijk
van onze verslaggever
beverwijk-Beverwijk krijgt meer last van vliegtuiglawaai. Dat is het gevolg als het advies van Commissie Regionaal Overleg Schiphol (Cros) wordt overgenomen. Die heeft voorgesteld om de uitvliegroutes van de polderbaan te verleggen om zo Spaarndam te ontzien. De IJmondgemeenten in het Cros zijn het niet eens met het plan, zij vrezen de extra overlast in de regio.
De uitvliegroutes over Beverwijk kunnen al in augustus van dit jaar van kracht worden. Hoewel de Cros stelt dat er 'een geringe verslechtering optreedt in Beverwijk bij relatief laag geluidsbelaste woningen', lijkt de constatering dat de overlast door vliegtuigverkeer in Beverwijk groter wordt, reƫel.
Cros kon gisteren tijdens een bijeenkomst kiezen uit twee varianten voor de westelijke uitvliegroutes.
De variant over Beverwijk betekent een minder zware belasting voor het dorp Spaarndam en heeft verder de meeste voordelen voor vliegbaarheid, veiligheid en brandstofgebruik. Behalve Spaarndam, dat zeer veel overlast ervaart van de Polderbaan, is de uitspraak ook gunstig voor Velsen, Assendelft en Haarlemmerliede. Hier vliegen vanaf augustus ook de minder uitvliegende vliegtuigen overheen.
Het besluit van Cros gaat naar de staatssecretaris van verkeer en waterstaat, M. Schultz van Haegen. In augustus kunnen de nieuwe uitvliegroutes definitief ingevoerd worden. De vertegenwoordigers van de cluster Noord - Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest - onthield zich van een uitspraak omdat een keuze voor een van de varianten een direct gevolg heeft voor hun gebied.
Donderdag heeft een delegatie van het college van b en w van Castricum een bezoek gebracht aan Schultz van Haegen. De vliegtuighinder was tijdens het bezoek ook onderwerp van gesprek. Castricum heeft gesuggereerd dat vlieghoogten nog eens onderzocht moeten worden. De staatssecretaris heeft verklaard dat zij de discussie over vlieghoogten wil betrekken bij de evaluatie van de gevolgen van de Polderbaan in 2006. Tevens wil ze communicatie met burgers verbeteren.
Gisteren maakte de Luchtverkeersleiding Nederland ook bekend dat de procedures rond het parallel starten aangepast wordt. De nieuwe procedure vermindert de negatieve milieueffecten van het gelijktijdig op twee banen starten. Verwacht wordt dat omwonenden weinig merken van de aanpassingen. Wel kan het vliegverkeer meer verspreid uitvliegen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten