Vandaag moeten we in de krant lezen dat wethouder beens zich gaat inzetten om de overstort op het strand van Wijk aan Zee te sluiten. Merkwaardig! Het College heeft afgelopen maandag met succes bij de Raad van State beargumenteerd dat de overstort open moet blijven.
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft niet kunnen aangeven wat er nu veranderd is tussen het tijdstip van de vergunning voor onbepaalde tijd in 1999 en nu.
Het zelfde geldt eigenlijk voor deze wethouder. Alles is uit en te na bekend. We weten wat het gaat kosten en wie eventueel wil meebetalen en wie niet. Ondanks dat de provincie met dank aan onze voormalige VVD wethouder Frans Koster wil meebetalen blijft de grootste hap toch wel bij de gemeente. Bovendien zijn er nog 39 andere overstorten die gesaneerd moeten worden.
Ze mag wel eens uitleggen wat voor nieuwe inzichten zij heeft en waar zij denkt het geld vandaan te halen.
Ik vermoed dat het alles te maken heeft met de sterke GroenLinks achterban in Wijk aan Zee.
Tijd voor schriftelijke vragen.
===============================================
Uit: NHD vrijdag 4 februari 2005
College zet in op sluiting van overstortpijp
van onze verslaggever
beverwijk-Het college van burgemeester en wethouders wil toch op korte termijn de riooloverstort in Wijk aan Zee afsluiten. Volgens wethouder R. Beens moet er een plan ontwikkeld worden waarin de sluiting van de pijp wordt meegewogen. Het is de bedoeling dat het voornemen op korte termijn wordt toegevoegd aan het collegeprogramma.
Volgens een woordvoerster van de gemeente Beverwijk wil wethouder Beens 'een actievere rol gaan spelen' in het zoeken naar een oplossing voor de overstort. Het is waarschijnlijk dat het voornemen wordt gehecht aan het collegeprogramma. Maar volgens de woordvoerster moet er nog wel een definitief besluit over genomen worden.
Onderzoek
Met de provincie en Rijkswaterstaat wil de gemeente gaan onderzoeken hoe de overstortpijp, die uitkomt op het strand van Wijk aan Zee, nutteloos wordt. Daarbij zal voornamelijk gesproken worden over geld. Want een alternatief voor de riooloverstort is duur. Als de pijp daadwerkelijk gesloten wordt, gaat dit gemeente en Rijk vele miljoenen euro's kosten.
Het plan is opmerkelijk omdat de gemeente (samen met de gemeente Bergen) maandag nog in het gelijk gesteld werd door de Raad van State. Die stelde dat de staatssecretaris van verkeer en waterstaat niet zo maar kan eisen dat de overstort medio 2005 wordt afgesloten. Dat was haar oorspronkelijke eis uit 2003. Voorlopig mag de vermaledijde pijp dus openblijven. Desondanks wil de wethouder zich inzetten voor snelle afsluiting van de pijp.
Dat is overigens niet geheel vreemd. Van Beens is bekend dat zij tegenstander is van de riooloverstort in Wijk aan Zee (en Bergen). Tijdens haar periode als lid van de provinciale staten was zij een van de drijvende krachten achter de provinciale aanpak van het probleem.
Afscheid
Begin deze week werd tijdens haar afscheid als Statenlid door commissaris van de Koningin H. Borghouts hier nog aan gerefereerd. Dat Beens zich nu in gaat zetten voor snelle afsluiting van de rioolpijp, is eigenlijk logisch. De gemeente Beverwijk heeft altijd gesteld dat de pijp best mag verdwijnen, maar dat er dan een alternatief moet komen voor Wijk aan Zee. Als er geen overstort is, loopt de badplaats na zware regenval gewoon onder water.
Een oplossing kost echter miljoenen en die heeft de gemeente niet.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten